Orrleik

Bli med på vårens vakreste eventyr – orreleiken


Nå har du en unik mulighet til å være med på en utrolig flott orreleik i Våler kommune i Hedemark.  Vi starter utleie for 2 fotografer pr natt med meget gode fotomuligheter.  Orreleiken ligger høyt i terrenget og sola kommer rett inn på leiken når den står opp. Når det er snø må man gå en times tid på ski eller truger. Når snøen går må man ha gummistøvlene på. En av oss vil alltid være til stede og se til at fuglene ikke blir forstyrret unødvendig. Det å ligge på tiur- og orreleik er en flott opplevelse. Det er en viktig og sårbar periode for fuglene og vi må være bevist vårt ansvar ved å være på leik. Hensynet til fuglene kommer alltid føre det gode naturbildet.  Derfor har vi innført visse regler som må følges om du ønsker å være med. 

På orreleiken i år var det ca 20 orrhaner. To av disse ble tatt av hønsehauken på myra. Reven prøver seg også av og til men er ikke like dyktig jeger som hauken. 13-14 orrhaner dominerte, mens det var en del unghaner som holder seg helt i utkanten av myra. Av og til prøvde de seg, men ble raskt jaget bort av de andre hanene.  I år var det ei røy som kom ned på leiken og lot seg pare i 2 dager. Så nå håper vi på en raklehane eller to til neste år.

Vi vil starte utleie allerede 6. april og det er da normalt snø på leiken. Rundt 20. april starter normalt høneuka. Det er den tiden hønene kommer ned på leiken for å la seg pare. Høneuka varer som regel en drøy uke. Da er det ofte is på vannet og isen er i ferd med å smelte. Når isen er borte vil man kunne få orrhanebilder i flotte speilinger. Da kommer ofte flere fugler til vannet som trane, kvinand, brunnakke, gluttsnipe og fiskemåke. Disse besøker spillplassen samtidig som orrhanene spiller. Vi planlegger å avslutte utleie senest 16. mai. Alt dette avhenger av været og kan forskyves en uke i begge retninger. Så hvis du ønsker å ligge der i høneuka må du gamble litt eller bukke flere dager slik at du er sikker på å treffe. Det vil også være mulighet for å prøve en tiurleik eller en annen orreleik hvis det er ønskelig.

Orreleiken ligger i ”ulveland” men til nå har vi bare sett spor etter dem. Det samme har vi med bjørn, gaupe og jerv. Så en dag håper vi at vi er heldige å kunne få et glimt av et av de fire store rovdyrene våre. Høres dette spennende ut kontakt Baard eller Torbjørn for mer info.
 
Faktaboks:


Vi har telt, feltseng, liggeunderlag og fotostativer. Du vil få det du trenger av mat og drikke mens du er hos oss. Det vil kanskje også bli mulighet for utleie av fotoutstyr, som telelinser ol. Utlån av truger.
Du trenger kun sovepose, klær og ditt eget fotoutstyr.